Zdrowe śniadanie
We wtorek 14 listopada br., tym razem uczniowie klasy drugiej samodzielnie przygotowywali "Zdrowe śniadanie". Przed przystąpieniem do pracy uczestniczyli w krótkiej prelekcji, podczas której dowiedzieli się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, na co zwracać uwagę planując jego przygotowanie oraz zapoznali się z "Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży" znajdującą się na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Wśród przyniesionych przez siebie produktów nie zabrakło pieczywa pełnoziarnistego, masła, pomidorów, sałaty, czerwonej papryki, szczypiorku, żółtego sera, twarożku, czy rzodkiewek, a nawet czarnego pieprzu i liści laurowych.
Zanim uczniowie przystąpili do pracy-oczywiście pamiętali o zasadach higieny i wszyscy umyli ręce oraz przyniesione przez siebie warzywa. Podczas tworzenia kanapek dali ponieść się wodzom fantazji, dzięki czemu powstały istne jadalne dzieła sztuki, takie jak: kotki, stworki, kanapkowe szaszłyki oraz mini kanapeczki w kształcie serduszka i gwiazdki. Uczniowie klasy drugiej z ogromną przyjemnością wyruszyli po szkole, aby móc podzielić się swoimi zdrowymi przysmakami. Na szkolnym korytarzu jeszcze długo unosił się zapach szczypiorku, papryki, ogórków i rzodkiewek.
![]() |
![]() |
![]() |