Poznaj Polskę
5 grudnia uczniowie klas I-III wraz z wychowawcami wzięli udział w wycieczce w ramach projektu "Poznaj Polskę", który wspiera organy prowadzące szkoły dla dzieci i młodzieży w realizacji zadań mających na celu uatrakcyjnienie procesu edukacyjnego, poprzez umożliwienie im poznawania Polski, jej środowiska przyrodniczego, tradycji, zabytków kultury i historii oraz osiągnięć polskiej nauki. Przedsięwzięcie ma wspomóc realizację podstaw programowych dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych.
Pierwszy etap poznawania to XV wieczny zamek w Nowym Wiśniczu należący niegdyś do rodu Lubomirskich. Dzięki wspaniałej pani przewodnik dzieci dowiedziały się między innymi, że miejsce to związane jest z polską tradycją sztuki kulinarnej. Na zamku bowiem powstało pierwsze Compendium potraw kuchmistrza księcia Lubomirskiego Stanisława Czernieckiego, wydane w Krakowie - doczekało się wielu wydań. Podczas Potopu Szwedzkiego zamek został zniszczony i ograbiony. W salach zamku znajdują się XIX w. meble, stroje. Uczniów zachwyciły: sala balowa, sala z pozłacanym sufitem oraz sala akustyczna wykorzystywana niegdyś do spowiedzi. Kolejnym etapem naszej regionalnej podróży była Kopalnia Soli w Bochni. Przygoda rozpoczęła się od zjazdu windą szybową ponad 200 metrów w dół . Pierwsze wyzwanie poszło nam gładko. Podczas zwiedzania solnych korytarzy dzieci realizowały zadania, które miały im pomóc w dotarciu na spotkanie ze świętym Mikołajem. Podziemne ekspozycje multimedialne przeniosły nas do czasów powstania kopalni. Dzieci zrozumiały, co znaczy powiedzenie "słono za coś zapłacić". Wszyscy mieli okazje przejechać się wagonikami, a przede wszystkim nawdychać solnego aerozolu, który ma zbawienne działanie na górne drogi oddechowe. Kiedy pokonaliśmy 311 schodów w dół- czekała nas nagroda w postaci obiadku oraz spotkania z Mikołajem. Była to okazja do wysłuchania prawdziwej historii Mikołaja - biskupa z Miry. Obdarowani słonymi paczuszkami, zaopatrzeni w pamiątki mogliśmy kierować się pomału ku powierzchni. To była niezwykle ciekawa i wartościowa wycieczka, którą - mamy nadzieję - zapamiętacie na długo!
Obszerna galeria na naszym
Pierwszy etap poznawania to XV wieczny zamek w Nowym Wiśniczu należący niegdyś do rodu Lubomirskich. Dzięki wspaniałej pani przewodnik dzieci dowiedziały się między innymi, że miejsce to związane jest z polską tradycją sztuki kulinarnej. Na zamku bowiem powstało pierwsze Compendium potraw kuchmistrza księcia Lubomirskiego Stanisława Czernieckiego, wydane w Krakowie - doczekało się wielu wydań. Podczas Potopu Szwedzkiego zamek został zniszczony i ograbiony. W salach zamku znajdują się XIX w. meble, stroje. Uczniów zachwyciły: sala balowa, sala z pozłacanym sufitem oraz sala akustyczna wykorzystywana niegdyś do spowiedzi. Kolejnym etapem naszej regionalnej podróży była Kopalnia Soli w Bochni. Przygoda rozpoczęła się od zjazdu windą szybową ponad 200 metrów w dół . Pierwsze wyzwanie poszło nam gładko. Podczas zwiedzania solnych korytarzy dzieci realizowały zadania, które miały im pomóc w dotarciu na spotkanie ze świętym Mikołajem. Podziemne ekspozycje multimedialne przeniosły nas do czasów powstania kopalni. Dzieci zrozumiały, co znaczy powiedzenie "słono za coś zapłacić". Wszyscy mieli okazje przejechać się wagonikami, a przede wszystkim nawdychać solnego aerozolu, który ma zbawienne działanie na górne drogi oddechowe. Kiedy pokonaliśmy 311 schodów w dół- czekała nas nagroda w postaci obiadku oraz spotkania z Mikołajem. Była to okazja do wysłuchania prawdziwej historii Mikołaja - biskupa z Miry. Obdarowani słonymi paczuszkami, zaopatrzeni w pamiątki mogliśmy kierować się pomału ku powierzchni. To była niezwykle ciekawa i wartościowa wycieczka, którą - mamy nadzieję - zapamiętacie na długo!
Obszerna galeria na naszym